Vi hjälper dig att serva din värmepump! Maila oss info@polarpumpen.se | Ring oss! 0770-777 600
Värmepump service
Värmepump Service Allt om service av värmepumpar Beställ hos Polarpumpen »
Värmepumpservice Allt om service av luftvärmepumpar

Varför funkar inte luft-luftvärmepumpen i kylan?

Telefonen går varm hos dem som kan något om luft-luftvärmepumpar. Det har varit kallt ett tag, och det är då problem med luft-luftvärmepumpar uppenbaras. Men varför är det då så att luft-luftvärmepumpen får problem när det är kallt?

Mindre energi att tillgå i kall luft

Tråkigt men sant. Det är helt enkelt så att det inte finns lika mycket energi i kall luft och då kan inte heller luft-luftvärmepumpen utvinna lika mycket energi från utomhusluften. COP-värdet minskar (hur mycket mer energi luft-luftvärmepumpen ger mot vad den förbrukar), samtidigt som huset behöver mer värme.

Luft-luftvärmepumpen behöver stöd vid sträng kyla

Om luft-luftvärmepumpen är väldimensionerad till huset kan den fortfarande värma upp större delen av huset, även när värmen sjunker, men om man varit lite snål och köpt en lite för klen maskin måste man nu täcka upp med mycket tillskott från andra värmekällor (exempelvis braskamin eller direktverkande el).

Extra slitsamt för luft-luftvärmepumpen

När luft-luftvärmepumpen måste gå på max och kompressorn konstant går på högvarv slits maskinen också i en snabbare takt. Även om luft-luftvärmepumpen kan klara uppvärmningen utan stöd, kan det ändå vara idé att ge den lite stöd och vila.

"Folk tror att de har köpt ett kärnkraftverk"

 Under vintern beklagar sig teknikerna ofta över att kunderna har dålig koll på vad det faktiskt är de har köpt. Folk köper den billigaste maskinen de kan hitta, men förväntar sig att den ska vara lika bra som en dyrare. Folk inser inte begränsningarna med luftburen värme (den passerar inte genom stängda dörrar). Folk tror att deras hus är bättre isolerat än vad det är. En stor del av problemen som uppstår under vintern beror på att kunden tror att både hus och luftvärmepump är bättre än vad de i verkligheten är.

Lätt att fastna i en nedåtgående spiral

Om en luft-luftvärmepump inte riktigt räcker till och man envisas med att försöka få den att göra det, hamnar man snabbt i en nedåtgående spiral med täta avfrostningar och ett allt kallare hus. Det bästa du kan göra är att stötta upp ordentligt med kompletterande värme. Genom att stötta upp på rätt sätt blir besparingen större, än om du försöker få luft-luftvärmepumpen att klara sig själv.

 

13 Jan 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)