Vi hjälper dig att serva din värmepump! Maila oss info@polarpumpen.se | Ring oss! 0770-777 600
Värmepump service
Värmepump Service Allt om service av värmepumpar Beställ hos Polarpumpen »
Värmepumpservice Allt om service av luftvärmepumpar

Service av Panasonic luft-luftvärmepump

Panasonic är ett av de vanligaste värmepumpsmärkena på den svenska marknaden, men självklart behöver även en Panasonic-värmepump service, precis som alla andra värmepumpar på marknaden.

Varför skall jag beställa service till min Panasonic?Utedel på Panasonic luftvärmepump.

Panasonic själva menar att deras luft-luftvärmepumpar brukar behöva service efter ”ett par års drift”. När tillverkaren säger detta, betyder det naturligtvis att service krävs för att uppnå samma energisparande resultat som produkten utlovat från början. Utan service kan du räkna med att värmepumpens effekt minskar.

Service skall utföras för att säkerställa att värmepumpen fungerar. så bra som möjligt. En luftvärmepump kan få minskad effekt med runt 30% efter ett par år, utan att något egentligen är fel.

Varför minskar luft-luftvärmepumpens effekt?

Luftvärmepumpar behöver helt enkelt underhåll. De största problemen beror på att smuts kommer in i luftvärmepumpen. Detta är naturligt, men måste åtgärdas. Det kan vara svårt att komma åt överallt inne i luftvärmepumpen utan att skada några viktiga delar och en tekniker är expert på precis detta.

Samtidigt som värmepumpen rengörs ordentligt, kontrollerar teknikern också olika funktioner, säkerställer att allt fungerar som det skall och åtgärdar eventuella brister.

Vad bör ingå i service av min Panasonic värmepump?

Vid service av en Panasonic värmepump bör samma saker ingå som vid service av andra luftvärmepumpar. Luftvärmepumpen skall rengöras grundligt på insidan. De olika komponenternas funktioner skall kontrolleras. Värmepumpens effekt skall testas vid kyla och värme. Självklart skall du även få ställa frågor och diskutera funktionen hos din luftvärmepump.

Vad kostar service av luft-luftvärmepump?

Hur mycket service kostar varierar mellan olika företag. Det är också lite olika vad som ingår i servicen. Företag erbjuder vanligen en standardservice och detta kostar uppåt 2000 kronor. Det finns också företag som har flera nivåer på standardservice och du kan välja den nivå som passar dig bäst – en mindre service för dig som utför mycket underhåll själv och en större service för dig som tycker det är skönt att någon hjälper dig med allt. Räkna med att servicen tar ett par timmar, när den utförs av en expert.

Eget underhåll av din Panasonic

Självklart skall du även göra det du kan själv för att underhålla din Panasonic värmepump. Det viktigaste är att rengöra filtren ordentligt. Nedan följer instruktioner för hur du kan ta hand om olika Panasonic-värmepumpar.

Läs också manualen som följde med din värmepump, för att få specifika instruktioner till exakt din Panasonic-modell.

Ta hand om din Panasonic HE9NKE eller HE9PKE

Innedel till Panasonic HE9NKEPanasonics nyare luftvärmepumpar, exempelvis Panasonic HE9NKE Flagship, använder Nanoe-G luftreningssystem, som effektivt tar bort 99% av bakterier, virus och mögel. Nanoe-G är också mycket effektivt mot vidhäftande partiklar, vilket tidigare system inte klarade lika bra. Allt detta fastnar i filtret och du måste alltså rengöra filtret.

Dessa instruktioner gäller även de andra HE-modellerna (Flagship) eller modeller med Nanoe-G luftrening.

Rengöring av filter skall enligt Panasonic utföras ungefär varannan vecka. Tvätta eller skölj filtren försiktigt med vatten. Torka filtren i skugga (håll dem borta från eld) och om filtren är skadade skall de bytas ut. Själva Nanoe-G generatorn skall rengöras med en torr bomullspinne ca var 6 månad.

Se också till att utedelen hålls fri från löv, smuts, snö och is. Vid avfrostning kommer det vatten från utedelen och detta vatten kan bilda stora ismassor om det inte kan rinna undan ordentligt. I värsta fall bildas så mycket is att det skadar värmepumpen. Se till att vattnet har utrymme att komma ut.

Ta hand om din Panasonic E9PKE

Andra Panasonic modeller använder E-ion luftrening. Detta var ett tidigare system än Nanoe-G, men är nästan lika effektivt, när det gäller att rena luften från bakterier, mögel, allergener och virus.

Instruktionerna som följder gäller även andra Panasconic modeller med E-ion luftrening.

Panasonic menar att dessa filter skall rengöras varannan vecka. Du tvättar eller sköljer filtren försiktigt med vatten, för att sedan torka filtren i skugga (inte när eld). Skadade filter byts ut. Du bör inte använda varmare vatten än 40 grader. Även själva E-ion generatorn rengör du med en torr bomullspinne och detta bör ske en gång i halvåret.

Luftpassagerna i luftvärmepumpens utedel skall hållas fria. Avlägsna löv, smuts, snö och is! Då värmepumpen avfrostas kommer det ut vatten på utedelens undersida. Detta vatten måste ha utrymme att rinna ut. Se till att utrymme finns genom att avlägsna eventuell snö och is. Om stora mängder is bildas under värmepumpens utedel, kan det tillslut skada din värmepump.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)