Vi hjälper dig att serva din värmepump! Maila oss info@polarpumpen.se | Ring oss! 0770-777 600
Värmepump service
Värmepump Service Allt om service av värmepumpar Beställ hos Polarpumpen »
Värmepumpservice Allt om service av luftvärmepumpar

Varför blir det inte varmt med luftvärmepumpen?

Rubriken för dagens blogginlägg består av en vanlig fråga vi får vintertid: Varför blir det inte varmt med luftvärmepumpen? Vi ska försöka svara på frågan och förklara några vanliga anledningar till att det är så.

Luftvärmepumpens avkänning är inte optimal

Luftvärmepumpar känner av inomhustemperaturen och rättar sig efter denna. Tyvärr är inte den alltid helt korrekt. Om du ställer in en viss temperatur är det inte säkert att du får exakt den temperaturen. Det brukar skilja lite mellan olika termometrar och tyvärr är luftvärmepumparnas egna termometrar inte alltid helt korrekta.

Sen sitter luftvärmepumpens avkänning på själva pumpen. Det innebär att den inte vet vilken temperatur det är i andra delar av huset.

Experimentera lite, så att du hittar inställningar som ger den värme du vill ha istället för att stirra dig blind på vad det står på fjärrkontrollen.

Luftvärmepumpar har sina begränsningar

Tyvärr väljer många att köpa en något för svag luftvärmepump. Det är lite billigare, men i slutändan blir energibesparingen inte lika stor. Få hus har optimal isolering, takhöjd, planlösning och då klarar luftvärmepumpen inte riktigt så mycket som man önskar. 

Ställ in din primära värmekälla någon grad under luftvärmepumpens inställning, så tar den vid när luftvärmepumpen inte räcker till.

Luftburen värme har svårt att ta sig fram i huset

Luftburen uppvärmning har sina begränsningar. Stängda dörrar och trånga passager hindrar en optimal värmespridning i huset.

Ett bra komplement till luftvärmepumpar är luftförflyttare eller värmeförflyttare. Detta innebär en fläkt som placeras mellan våningsplan eller rum, som på så vis hjälper till att flytta ut värmen från lfutvärmepumpen i huset.

Luftvärmepump är inte en primär värmekälla

En luft-luftvärmepump är inte en primär värmekälla (luft-vattenvärmepump kan vara det). Det innebär att den inte ensam kan användas för att värma upp huset. En luft-luftvärmepump kan inte värma huset om det blir för kallt inomhus. Den kan därför inte användas för att värma upp ett nedkylt hus. 

Om det blir för kallt utomhus räcker inte luftvärmepumpen heller till. Hur kallt en luftvärmepump klarar beror på modellen, men alla luftvärmepumpar får en sämre effekt vid lägre temperaturer och ju kallare det är desto troligare är det att det behövs uppbackning från den primära värmekällan.

17 Feb 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)