Vi hjälper dig att serva din värmepump! Maila oss info@polarpumpen.se | Ring oss! 0770-777 600
Värmepump service
Värmepump Service Allt om service av värmepumpar Beställ hos Polarpumpen »
Värmepumpservice Allt om service av luftvärmepumpar

Vanliga problem vid kyldrift

En luft-luft värmepump kan även användas i kylläge och fungerar då som luftkonditionering. Det finns några vanliga problem, som uppstår vid användning av kylläget, som vanligtvis beror på felaktig användning.

Vattenläckage inne

Ett vanligt problem är att det läcker vatten från värmepumpens innedel. Detta sker om dräneringen inte fungerar som den ska. I ovanliga fall beror detta på felaktig installation (dräneringsröret lutar inte som det ska eller så sitter inte enheten rakt). Vanligare är att dräneringsröret har blockerats av exempelvis löv ute i trädgården. Om slangen blockeras, kan inte kondensvattnet rinna ut den vägen och rinner således istället ut inne i huset. En annan anledning kan vara att man inte har skött underhållet och gjort ren värmepumpens innedel.

Dålig lukt

Ett annat problem är att det luktar illa från luftkonditioneringen. Detta beror på eftersatt underhåll. Om luftvärmepumpen är smutsig och dammig, stannar kondensfukten kvar och detta ger en unken lukt. Vill det sig riktigt illa, bildas mögel, vars gift effektivt sprid av värmepumpens fläktar. Om det luktar unket, bör du stänga av luftvärmepumpen och rengöra innedelen. Om inte detta hjälper, är det dags att boka service, för en mer grundlig rengöring.

Använd luftkonditioneringen rätt

Det är också vanligt att man inte får den effekt som önskas eller att luft-värmepumpen krånglar på olika sätt. Vanligen beror detta på felaktig användning eller att anläggningens kapacitet inte räcker till det utrymme som ska kylas.

  • Ställ in fläkten på ett högt läge, så att den svala luften sprids effektivt.
  • Ställ in luftkonditioneringen på den måltemperatur du önskar. Det hjälper inte att ställa in lägre och ger bara onödigt slitage.
  • Det är bättre för maskinen att stå på länge med en lägre effekt, än att tvingas att arbeta hårt kortare perioder och sedan stå avstängd.
  • Se till att alla fönster och dörrar är stängda. Borde vara självklart, men många låter ändå ett fönster stå öppet.
  • Vädra någon gång ibland, för att få in fräsch luft. Stäng av anläggningen under tiden.
  • Vädra ordentligt, när det är kallare ute än inne.
  • Om du har stora fönster, där sol kommer in, överväg en markis, särskilt om kapaciteten inte räcker.
  • Använd markiser, gardiner, persienner m.m. för att minska värmen.
10 Jul 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)