Vi hjälper dig att serva din värmepump! Maila oss info@polarpumpen.se | Ring oss! 0770-777 600
Värmepump service
Värmepump Service Allt om service av värmepumpar Beställ hos Polarpumpen »
Värmepumpservice Allt om service av luftvärmepumpar

Felsökning av din luft-luftvärmepump

Att serva din luft-luftvärmepump med jämna mellanrum är nödvändigt för en lång livslängd på din värmepump, men även för att kunna se om det är något som behöver åtgärdas. Det händer dock att värmepumpen inte fungerar som det ska och du kan behöva beställa en felsökning. Innan du beställer en felsökning av en expert finns det lite frågor du kan ställa dig själv genom en felsökning hemma.

Att felsöka sin värmepump hemma är inte så svårt. Här guidar vi dig igenom några frågor som kan vara bra att ställa sig och pröva innan du tar kontakt med en expert.

Om din värmepump inte startar alls

Får din värmepump ström?

Om din värmepump inte får någon ström så fungerar den givetvis inte. För att se om din värmepump får ström eller ej, kolla om huvudströmbrytaren är avstängd, om huvudsäkringen har lösts ut eller om den elektriska strömmen är bruten av någon anledning. Åtgärda detta och se om din värmepump fungerar efter.

Har batterierna tagit slut?

Precis som med din TV är det svårt att styra din värmepump om batterierna har tagit slut i fjärrkontrollen. Ibland kan något som verkar krångligt ha en ganska så enkel lösning.

Är starttimern inställd?

För att få ett jämnare inomhusklimat utformat efter de boendes behov är det vanligt att man använder sig av en starttimer för luft-luftvärmepumpen. Då har din värmepump fått ett kommando om när den ska starta och startar inte förrän dess inställning meddelar när den ska starta. För att lösa detta, rådgör med din manual för att se efter om starttimern är igång och hur du ändrar eller stänger av den.

Om din värmepump inte avger någon värme

Är din värmepump inställd på värme?

Vilket läge har du din värmepump inställd på? Det är vanligt att man som förstagångsanvändare av värmepump använder sig av AUTO-läget för att pumpen ska sköta sig själv. Detta är dock inte optimalt då den använder sig av både värme och kyla för att nå den temperatur du önskar. Använd dig av läget HEAT, vilket oftast är symboliserat av en sol, för att värmepumpen inte ska avge både värme och kyla utan bara värme.

Vad är fläktens hastighet inställd på?

Om du har din värmepump inställd på ett tystgående läge, kan det hända att även fläkthastigheten är mycket låg. Det är vid ett en låg fläkthastighet svårt för värmen att leta sig ut i husets alla vrår. Är fläkthastigheten låg, höj den! Men ställ inte in värmen på mer än 25 grader.

Är luftfiltren i inomhusdelen fulla med damm?

Rengör du din värmepump med jämna mellanrum? Om luftfiltren i din värmepump är tilltäppta stannar värmen i pumpen och sprids inte ut i huset, vilket i värsta fall kan leda till brand. En enkel lösning kan därför vara att följa din manuals råd om rengöring. Det är oftast dammsugning eller tvättning av filter som gäller. Läs mer om skötsel här!

Är utedelen täckt med is eller smuts?

Under vinterhalvåret kan utedelen på din värmepump täckas av både snö och is, något som kan lösas genom att borsta bort snön och lösa upp isen. Då snö eller is ligger på värmepumpen får pumpen inte tillgång till den luft som den hämtar energi från. För att skydda din värmepump från detta kan du investera i ett värmepumpsskydd eller ett tak till din värmepump.

Vad beror rummens låga temperatur egentligen på?

Det glöms bort att värmepumpen är en kompletterande värmekälla och du bör ha en primär värmekälla i ditt hem som vid behov kan hjälpa värmepumpen. Detta för pumpen ger mindre värme när utomhustemperaturen sjunker samtidigt som huset kräver mer värme. För att lösa detta pröva dig sakta fram genom att öka temperaturen för pumpen, öka fläkthastigheten och ändra luftflödesriktningen. Om inget av detta fungerar, komplettera med stödvärme från exempelvis elradiatorer.

Vad var temperaturen i rummet när du försökte starta den?

Om det är kallare än åtta grader i rummet där du placerat din värmepump kan den inte starta. Den behöver minst åttagradig luft för att komma igång ordentligt. För att värma upp luften i rummet för att sätta igång din värmepump rekommenderas element, braskamin eller värmefläkt.

Två sista utvägar

Klassikern; Starta om

Precis som du gjort med din dator många gånger - pröva att starta om din värmepump. Du drar helt enkelt ur sladden och låter värmepumpen vila i cirka fem minuter. Därefter återansluter du din värmepumps sladd och ser om det fungerar.  Glöm dock inte bort att det kan ta fem till tio minuter innan din värmepump avger värme efter strömmen har blivit av- och påslagen.

Ändra från värme till kyldrift

Din värmepump kan leda både värme och kyla. Om det är så att din värmepump inte avger någon värme kan du ställa in den på kyldrift i 15-20 minuter och sedan växla tillbaka till värmedrift igen.

16 Mar 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)